Leestijd 4 - 5 min
Praktijkruimten erkend als leerbedrijf
Maatwerkonderwijs in ‘gesloten’
Scholengemeenschap Harreveld doet er alles aan om de jongeren die bij samenwerkingspartner Horizon in (gesloten) jeugdzorg behandeld worden, maximale ontwikkelingskansen te bieden. De praktijkruimten van de school zijn door brancheorganisaties erkend als leerbedrijf en het Graafschap College komt examineren in de praktijk. Zo mogelijk lopen jongeren ook extern stage, zoals Arianne doet bij Kookstudio 75.

Maatwerk staat spreekwoordelijk met grote letters op ieders voorhoofd geschreven. Coördinator Willem Hogenkamp, leerkracht Jill van Wessel van Scholengemeenschap Harreveld en docent Janneke Jannink van het Graafschap College houden van korte lijntjes. Door hun intensieve samenwerking kunnen Harreveld-leerlingen op school examen doen op mbo niveau 1 en 2.

Janneke, Willem en Jill werken intensief met elkaar samen

Als het even kan, komt Janneke Jannink naar de diploma-uitreikingen op Harreveld. “Ik zie die leerlingen graag glunderen als zij hun felbegeerde papiertje in ontvangst nemen”, vertelt ze.
Een diploma halen vergroot het zelfvertrouwen en de kansen om straks mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt. Jill: “Het helpt dan dat de naam van het Graafschap College op het diploma staat.”

Wederzijds examineren

De docenten van het Graafschap College komen steevast met plezier examineren, vertelt Janneke. Niet alleen vinden ze de leerlingen leuk, maar ze genieten ook van de bevlogenheid waarmee hun collega’s in het voortgezet speciaal onderwijs lesgeven.
“Het nieuwste plan is dat leerkrachten van Harreveld bij ons in het mbo komen examineren”, vertelt Janneke. “Zo leren we van elkaar.”

Erkend leerbedrijf

“Voor onze leerlingen die in open of gesloten jeugdzorg verblijven, is het niet altijd mogelijk of makkelijk om extern op stage te gaan”, legt coördinator Willem uit. “Daarom zijn wij zelf een erkend leerbedrijf en bieden veel praktijkmogelijkheden voor de opleidingen consumptief, bouw, groen en techniek.”

Jill: “We kijken per jongere wat nodig is en daar spelen we met ons onderwijs zo snel mogelijk op in.”
Zo mogelijk stimuleren Jill en haar collega’s jongeren om toe te werken naar een diploma. Lukt dat niet, dan kunnen zij wellicht certificaten halen of keuzedelen afsluiten die passen bij hun toekomstplannen. Denk aan een heftruckcertificaat, sociale hygiëne of EHBO.

Nazorg is belangrijk

Harreveld merkt dat er nu – mede door corona - steeds meer jongeren op school komen die al een, twee soms drie jaar helemaal geen onderwijs hebben gevolgd, vertelt Willem. “Dan kan een praktijkgerichte Entree-opleiding op niveau 1 weer een opstap zijn naar het onderwijs.”

“En als niveau 1 lukt, dan is niveau 2 cognitief vaak ook wel in beeld”, merkt Jill. “Het netwerk van een jongere is vaak bepalender voor zijn slagingskans in het mbo. Daarom besteden we veel aandacht aan de overstap naar het reguliere mbo als een jongere weggaat uit Harreveld.”

Digitaal portfolio

Aloysiusscholen in het voortgezet speciaal onderwijs gebruiken het digitale portfolio Cozima.

Hierin maken leerlingen hun competenties zichtbaar, zodat ze bij een vervolgschool of een werkgever kunnen laten zien wat ze kennen en kunnen.

Harreveld en het Graafschap College maken samen maatwerk van Cozima en houden het portfolio actueel.

Future Me

Om je weg te vinden in de samenleving, is een diploma of certificaat halen heel helpend. Maar jongeren hebben méér nodig. Daarom biedt Scholengemeenschap Harreveld Future Me aan. Tijdens workshops met talentcoaches versterken jongeren hun zelfbeeld, krijgen meer zicht op hun kwaliteiten, leren zich tot anderen verhouden en gaan steeds meer toekomstmogelijkheden zien. Lees meer in het artikel en bekijk de film!

Milan gaat door naar het Graafschap College
Leerkracht Mark Kartodikromo zag het meteen: Milan heeft techniektalent! Milan viel als een blok voor motorvoertuigentechniek en is nu als het even kan bij hem in de werkplaats te vinden om te sleutelen aan auto’s.
"Mark heeft altijd iets te doen voor mij in de werkplaats en hij houdt ook van grappen"

Milan kwam van het vmbo maar haalt nu zijn Entree-opleiding in de automotivebranche, om volgend jaar te starten met de mbo niveau 2-opleiding Basistechnicus voertuigen en mobiele werktuigen bij het Graafschap College.

“Omdat we al zo lang samenwerken met het Graafschap College ken ik mijn collega’s daar goed”, vertelt Mark. “Ik loop er regelmatig binnen en we wisselen kennis uit. Nu Milan overstapt, kan ik heel makkelijk zorgen voor een warme overdracht, zodat ze hem daar meteen goed kunnen begeleiden.”

“Ik heb motoren altijd mooi gevonden”, vertelt Milan. “Ik heb hier op school bij alle afdelingen rondgekeken, maar werken met auto’s en motoren vind ik het leukst. De lessen van Mark hebben wel geholpen. Hij heeft altijd iets voor mij te doen in de werkplaats. En hij houdt ook van grappen.”

Arianne loopt stage in de kookstudio
Marco Derksen is kookdocent bij Scholengemeenschap Harreveld en is eigenaar van Kookstudio 75 in Wehl, waar groepen kooklessen kunnen volgen. Leerlingen van Harreveld mogen er stage lopen. Een uitdagende én veilige stap naar ‘buiten’. “Hier is het wel voor het ‘echie’”, vat die samen.
"Ik leer vooral hoe ik in het werk met mijn belemmeringen en blokkades moet omgaan"

Leren samenwerken, het als team doen, leren aanpakken, doorzetten, tegenslag overwinnen, omgaan met kritiek en complimenten en je aan gemaakte afspraken houden: het komt allemaal langs tijdens de stage, blijkt als Arianne vertelt over haar stage. Naast haar behandeling haalt ze haar horecacertificaten op school en heeft een horecabijbaan. “Mijn droom is ooit voor mijzelf beginnen op de Antillen”, vertelt ze.

Zover is het nog niet. Dus leert Arianne bij de kookstudio nu de fijne kneepjes van het koken en gastvrouw zijn. “Maar ik leer vooral hoe ik in het werk met mijn belemmeringen en blokkades moet omgaan. Ik heb veel aan de gesprekken met Marco. Hij is recht voor z'n raap en als hij nee zegt, is het nee. Dat heb ik nodig.”

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Jeroen Jazet